“Verschaf de noodzakelijke middelen, ontsteek het vuur maar laat de verdieping van het inzicht aan het individu over”

Tao van onderwijs

Hersenletsel en de gevolgen

De hersenen regelen ons gedrag en onze persoonlijkheid. Als door een hersenaandoening schade ontstaat in de hersenen kan dat grote impact hebben op het dagelijks functioneren. De veranderingen in iemands denkvermogen, emoties en gedrag worden de ‘onzichtbare’ gevolgen van hersenletsel genoemd. 

Toch zijn dit vaak de meest ingrijpende en moeilijkste veranderingen. Wanneer blijkt dat door een hersenaandoening iemand nooit meer ‘de oude’ zal worden heeft dit niet alleen impact op de getroffene, maar op alle naasten. Het zet uw leven en dat van uw dierbaren op zijn kop.

In deze lezing krijgt u meer informatie over  de werking van de hersenen. We bespreken de oorzaken van hersenletsel, zoals beroerte en traumatisch hersenletsel na bijvoorbeeld een ongeval. Vervolgens worden de gevolgen en de impact op het dagelijkse leven toegelicht. U ontvangt tips hoe om te gaan met deze veranderingen als gevolg van hersenletsel, voor zowel uzelf als uw omgeving.

 

Puberhersenen in ontwikkeling

Deze lezing is geschikt voor ouders en docenten van pubers (groep 7-8 van de basisschool of de middelbare school). De puberteit is een fase op weg naar volwassenheid waarin kinderen loskomen van hun ouders en leren om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Dit kan een hoop onzekerheid en verwarring met zich meebrengen.

Voor pubers zelf, maar ook voor hun ouders. Want hoe ga je om met een kind dat zich de ene keer heel volwassen gedraagt en de andere keer juist niet? Het gedrag van pubers kan voor een groot deel verklaard worden door de ontwikkeling van hun hersenen. 

De volledige ontwikkeling van de hersenen is een intensief proces dat al ver voor de geboorte begint en doorloopt tot tenminste het 25e levensjaar. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. In deze fase is de communicatie tussen verschillende hersengebieden nog niet in balans.

Bovendien verandert hun slaappatroon, ook als gevolg van de ontwikkeling van hun hersenen. Daarbij zijn er verschillende hersenaandoeningen die juist in de puberteit tot uiting kunnen komen.

U krijgt tijdens de lezing Puberhersenen in ontwikkeling meer inzicht over wat er gebeurt in de hersenen van pubers. Ook ontvangt u praktische tips die u kunnen ondersteunen. 

U kunt via het formulier een lezing aanvragen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva van Dijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

UK Bookamekrs http://gbetting.co.uk Free Bets